ηλεκτρονικο τσιγαρο καρκινογονο

Σάλος προκλήθηκε από την είδηση πως τα ηλεκτρονικα τσιγαρα είναι καρκινογόνα. Η είδηση ήρθε μετά από ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, έρευνες που έκανε η FDA ( Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) αποκάλυψαν πως τα ηλεκτρονικα τσιγαρα περιέχουν καρκινογόνος ουσίες. Πρόκειται όμως για μια από αυτές τις περιπτώσεις όπου η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, παρακάτω παρουσιάζουμε τους λόγους για τους οποίους η ανακοίνωση αυτή της FDA και των Μ.Μ.E. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα!

 • Η FDA έκανε την έρευνά της πάνω σε 2 ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ εταιρίες – την N-JOY και την Smoking Everywhere. Μπορεί λοιπόν να πάρει η μπόρα όλες τις εταιρίες ηλεκτρονικου τσιγαρου απλά επειδή 2 ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ βρέθηκαν “ένοχες”; Κάθε χρόνο έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά με ακατάλληλα καταναλωτικά αγαθά κινέζικης προέλευσης όπως γάλα, οδοντόκρεμες κ.τ.λ. Βρέθηκε κάποιος που να γενικοποιήσει την κατάσταση και να ισχυριστεί πως το γάλα ή οι οδοντόκρεμες προϊόντα ακατάλληλα; Φυσικά όχι! Γιατί λοιπόν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο όλοι βιάστηκαν να γενικοποιήσουν την κατάσταση και να το “μαρκάρουν” ως καρκινογόνο; Όσο για τον FDA, η πρόθεση του να φορολογήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται τα προϊόντα καπνού είναι γνωστή (για καθαρά οικονομικούς λόγους λοιπόν). Όσο για τα Media, είναι γνωστό πως οι “μεγάλες” ειδήσεις, κάνουν καλά νούμερα!
 • Η FDA ποτέ δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα νούμερα για τις βλαβερές ουσίες που εντοπίστηκαν. Τίποτα από αυτά που καταναλώνουμε δεν είναι 100% καθαρό. Ακόμα και το νερό που πίνουμε καθημερινά περιέχει βλαβερές ουσίες – από την στιγμή όμως που η περιεκτικότητα του σε αυτές τις ουσίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, θεωρείτε κατάλληλο προς κατανάλωση. Θα μπορούσαμε λοιπόν με την ίδια λογική να ισχυριστούμε πως το νερό που πίνουμε καθημερινά είναι καρκινογόνο/θανατηφόρο κτλ; Έχει νόημα;
 • Τέλος, το ηλεκτρονικο τσιγαρο παρουσιάστηκε σαν μια εναλλακτική, ποιο υγιεινή λύση για τους καπνιστές. Αυτό σημαίνει πως η καταλληλότητα του θα πρέπει πάντα να κρίνετε με γνώμονα ένα και μοναδικό κριτήριο: είναι το ηλεκτρονικο τσιγαρο λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο; Είναι καλύτερο ο καπνιστής να λαμβάνει τις 4500+ τοξικές/καρκινογόνες ουσίες που περιέχει το κανονικό τσιγάρο ή είναι καλύτερο να λαμβάνει 10 ή 20 από αυτές μέσο του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Tags:

22 Responses to “ηλεκτρονικο τσιγαρο καρκινογονο”

 1. Μυρτώ says:

  Πάντα θα υπάρχουν και αυτοί που είναι ενάντια σε οτιδήποτε, όπως ακόμα και αν σε δουν να εκπνέεις ατμό θα αρχίσουν να παραπονιούνται. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος να καπνίζουμε, μπορεί ένα “αρνητκό” να συγκριθεί με τα χιλιάδες που έχουν τα κανονικά τσιγάρα? Στο ηλεκτρονικο τσιγαρο το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό είναι η νικοτίνη. Η FDA καλύτερα να ελέγξει τα άλλα χιλιάδες επικίνδυνα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και να αφήσει το ηλεκτρονικο τσιγαρο για εμάς που θέλουμε να καπνίζουμε πιο υγιεινά.

 2. ANGIE says:

  Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έλυσε το πρόβλημα πολλών καπνιστών και μη καπνιστών παράλληλα, εφόσον δεν συμβάλει στο παθητικό κάπνισμα. Και πλέον οι χρήστες είναι πάρα πολλοί και συνεχώς θα αυξάνονται, μέχρι να το μάθουν καλύτερα και να το εμπιστευτούν. Λογικό είναι λοιπόν να υπάρξουν και αυτές οι αντιδράσεις γιατί μιλάμε πλέον για συμφέροντα. Με την εξάπλωση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου οι πωλήσεις των τσιγάρων καπνού θα μειώνονται και αυτό πολλούς κρατικούς φορείς δεν τους συμφέρει. Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα http://www.washingtontimes.com που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα ο κόσμος δεν είναι χαζός και μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι πιο βλαβερό από το τσιγάρο (που παρεμπιπτόντως δεν έχει απαγορεύσει την χρήση του η FDA αν και ενδιαφέρεται για τη υγεία μας!). Η καλύτερη απάντηση στην FDA είναι ο αριθμός χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου που αυξάνεται συνεχώς.

 3. Βαγγέλης35 says:

  Εγώ βρε παιδιά δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι έχει συμβεί; Προσπαθούν να απαγορεύσουν την πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επειδή υποστηρίζουν πως είναι καρκινογόνο; Τα τσιγάρα καπνού είναι υγιεινά; Εγώ χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο και βρίσκομαι σε πολύ καλό δρόμο να κόψω το κάπνισμα, δεν έχω κανένα παράπονο από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η γεύση είναι πολύ καλύτερη από αυτή του τσιγάρου και δεν μου προκαλεί βήχα κτλ. Σίγουρα οι οικονομικοί λόγοι είναι αυτοί που τους κάνουν να θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση του. Κάτι άσχετο, χρησιμοποιεί κανείς από εσάς ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση στο φίλτρο του; Θα ήθελα να ξέρω αν αξίζει να το δοκιμάσω!

 4. R0Ck1909 says:

  Δεν ξέρω τι είναι ποιο ανησυχητικό! Το ότι περιμένουν πως κάποιος θα τα πιστέψει όλα αυτά, ή το ότι μπορεί κάποιοι να τα πιστεύουν και να μην αναρωτιούνται ” Οκ, γιατί όμως δεν απαγορεύουν και το κάπνισμα των τσιγάρων καπνού;” Ας κάνει ο καθένας την δική του έρευνα πάνω στο θέμα αν και είναι προφανές το τι γίνεται!

 5. Lewnidasss says:

  Το κράτος φοβάται μην χάσει εκατομμύρια αν όχι δις από τον φόρο των κανονικών τσιγάρων κάθε χρόνο, για αυτό έβαλε την FDA να κάνει αυτές τις δηλώσεις, προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο ότι το ηλεκτρονικό το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ασφαλή και να προσπαθήσει να απαγορεύσει την πώλησή του. Δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο αλλά για τα λεφτά του κόσμου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ήδη αποδεδειγμένο πως είναι ασφαλές.

 6. melanie says:

  Συμφωνώ μαζί σας. Επιτέλους βρέθηκε κάτι που είναι αποτελεσματικό, και προσπαθούν να το απαγορεύσουν… Φυσικά και είναι θέμα συμφερόντων και δεν νομίζω R0Ck1909 ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να μην το καταλαβαίνουν αυτό. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία λύση για τους καπνιστές, να καπνίζουν υγιεινά, και εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος που ανακάλυψα το ηλεκτρονικό τσιγάρο αρκετό καιρό. Κ εδώ και τρία χρόνια περίπου είμαι ” καθαρός ” από το τσιγάρο.

 7. nikolas says:

  Το κανονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο, χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα, έλος με αυτές τις δηλώσεις, κάθε φορά που ο κόσμος βρίσκει μία νέα εναλλακτική υπάρχει μία απαγόρευσή από πίσω.. Δεν ψαρώνει κανένας πλέον,μπράβο για το άρθρο πάρα πολύ καλό, αναφέρονται τα σημεία που δεν είδα πουθενά αλλού μέχρι τώρα. Είμαι χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου τον τελευταίο χρόνο, με έσωσε από τον καπνό του τσιγάρου. Το προτείνω σε όλους!

 8. aliceKr says:

  Πολύ καλό το άρθρο και εγώ είμαι μία πρώην καπνίστρια που κατάφερε να πάρει αυτό τον τίτλο χάρη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, κάπνιζα πάρα πολύ για περίπου 10 χρόνια, και αν και είχα δοκιμάσει άλλες μεθόδους να κόψω το κάπνισμα δεν κατάφερα να φτάσω στο σκοπό μου. Μόνο με το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατάφερα να κόψω το τσιγάρο. Δεν συμφωνώ με την απαγορευσή του κ\ηλεκτρονικού τσιγάρου, μόλις βρέθηκε ένας υγιεινός τρόπος καπνίσματος, θέλουν να τον απαγορεύσουν γιατί; Για να καπνίζουμε τα τσιγάρα που προκαλούν καρκίνο, γιατί τα τσιγάρα καπνού δημιουργούν καρκίνο, όχι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αν και κάπου διάβασα πως τελικά δεν θα γίνει η απαγόρευση αυτή. Ρίξτε μία ματια ακόμη στο http://news.bbc.co.uk και πείτε ένα τεράστιο ΝΑΙ στο ηλεκτρονικό κάπνισμα!

 9. mary_kate says:

  Καπνίζω γιατί μου αρέσει η αίσθηση αυτή. Όμως με το τσιγάρο καπνού κινδύνευε η υγεία μου. Ευτυχώς ανακάλυψα το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και πλέον και απολαμβάνω το κάπνισμα και δεν κινδυνεύω. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκτός από το ότι δεν βλάπτω την υγεία μου αλλά ούτε και τους γύρω μου, κερδίζω χρήματα, δεν παράγει καπνό, είναι άοσμο και πολύ πιο πρακτικό. Όσοι καπνιστές δεν το έχουν δοκιμάσει δεν μπορούν να φανταστούν τι χάνουν!

 10. blessed says:

  Αλήθεια ξέρει κανείς να μου πει τι ακριβώς είναι ο καπνός που εκπνέουμε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

 11. nikolas says:

  Ουσιαστικά πρόκειται για ατμό, στο αναλώσιμο φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπάρχει νερό, προπυλενογλυκόλη, νικοτίνη (αν θέλει ο χρήστης), μια γεύση που προσομοιώνει τη γεύση του καπνού και άλλες αρωματικές ουσίες. Η εξάτμιση των ουσιών αυτών παράγει τον “καπνό” του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Που εξαφανίζεται σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να αφήνει πίσω του μυρωδιά και δεν βλάπτει κανέναν!

 12. alkisti says:

  Και εγώ χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικο τσιγαρο το δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να απαγορευτεί η πώληση του, είναι πολύ πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο και αυτό το καταλαβαίνουμε ακόμη και από τον ατμό που παράγει. Μπορεί να συγκριθεί ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου με τον καπνό του κανονικού τσιγάρου;

 13. dionysis says:

  Έχω να ανάψω τσιγάρο 16 ημέρες, και αυτό χάρη στο ηλεκτρονικο τσιγαρο. Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τα φίλτρα με 18mg νικοτίνης και τώρα χρησιμοποιώ αυτά με 9mg νικοτίνης, μέσα σε δύο εβδομάδες κατάφερα να μειώσω τη νικοτίνη στο μισό… Πολύ σύντομα ελπίζω να καταλήξω στα φίλτρα χωρίς καθόλου νικοτίνη, και να απεξαρτηθώ πλήρως… Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι το αγαπημένο μου προϊόν!

 14. Έφη says:

  Τα κανονικά τσιγάρα προκαλούν τεράστιο κακό. Η FDA σκέφτεται μόνο τα χρήματα που θα χάσει, αφήνοντας το ηλεκτρονικο τσιγαρο στην αγορά. Χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικο τσιγαρο και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Είναι πολύ προτιμότερο από το καπνό του κανονικού τσιγάρου, και αξίζει όλοι οι καπνιστές, να το δοκιμάσουν τουλάχιστον!

 15. PICCO says:

  Χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικο τσιγαρο και παράλληλα καπνίζω και κανονικά τσιγάρα. Είναι προτιμότερο από τα κανονικά τσιγάρα όμως δυσκολεύομαι να κόψω το κάπνισμα. Ελπίζω να τα καταφέρω και εγώ να κόψω το τσιγάρο, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Για όσους ψάχνουν σελίδες που να έχουν πληροφορίες για το ηλεκτρονικο τσιγαρο σας προτείνω την σελίδα http://www.ηλεκτρονικο-τσιγαρο.gr σε αυτή βρήκα όλες τις πληροφορίες που έψαχνα για το ηλεκτρονικο τσιγαρο.

 16. mikaela says:

  Ακόμη και αν υπάρχουν κάποια αρνητικά στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, που δεν το πιστεύω….δεν μπορεί με τίποτα να είναι τόσο βλαβερό όσο το κανονικό τσιγάρο. μπορεί να περιέχει νικοτίνη, όπως και το κανονικό τσιγάρο σε συνδυασμό με χιλιάδες άλλες βλαβερές ουσίες. είναι αστείο να θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση ηλεκτρονικού τσιγάρου όταν τα κανονικά τσιγάρα πωλούνται παντού ελεύθερα.

 17. nikossss says:

  Το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν περιέχει όλες τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχει το τσιγάρο καπνού και για αυτό το λόγο μετράει…Όταν άρχισα το κάπνισμα, δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο δύσκολο να κόψω το κάπνισμα και πάντα σκεφτόμουν ότν μου έλεγαν κόψε το κάπνισμα κάνει κακό ” σιγά μωρέ, όποτε θέλω το κόβω” δεν ισχύει όμως τελικά, προσπάθησα πάρα πολύ να κόψω το κάπνισμα και τελικά τα κατάφερα με το ηλεκτρονικο τσιγάρο. Με απάλλαξε από όλες τις καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου, την τσιγαρίλα που συνεχώς με περιστοίχιζε(μαλλιά, ρούχα, το σπίτι) και καπνίζω πλέον υγιεινά και χωρίς συνέπειες. Προτείνω το ηλεκτρονικο τσιγαρο σε όλους τους καπνιστές.

 18. zwi mixalopoulou says:

  Πολύ καλό άρθρο και πολύ σωστά τοποθετημένο, είμαι χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και δεν βρίσκω κανέναν λόγο που να πρέπει να απαγορευτεί, μόλις βρίσκουμε δηλαδή μία εναλλακτική καλύτερη λύση πρέπει να έχει οπωσδήποτε κάτι κακό; Δηλαδή τα τσιγάρα που πωλούνται τόσο καιρό δεν είναι επικίνδυνα; Αντί να το απαγορεύουν καλύτερα να το προωθήσουν περισσότερο για να μάθουν όλοι οι καπνιστές και αφού θέλουν να καπνίζουν να καπνίζουν ασφαλέστερα τουλάχιστον. Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το ηλεκτρονικο τσιγaρο στο http://www.greekspot.gr Ως χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου το προτείνω σε όλους τους καπνιστές!

 19. Θύμιος-Πάτρα says:

  Είχε γίνει μεγάλο θέμα με την πρόθεση της FDA να απαγορεύσει το ηλεκτρονικο τσιγαρο, αλλά τελικά απορρίφθηκε η πρόταση της. Είμαι χρήστης του ηλεκτρονικου τσιγαρου και χρησιμοποιώντας το έχω καταφέρει να κόψω το κάπνισμα του τσιγάρου. Δεν είναι βέβαια απόλυτο ότι όποιος χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικο τσιγαρο κόβει το κάπνισμα, όμως εγώ με θέληση και τη βοήθεια του τα κατάφερα. Δεν έχω διαπιστώσει να μου κάνει κακό, αντιθέτως μου έκανε μεγάλο κακό…ελπίζω ότι δεν θα έχω ούτε μακροπρόθεσμα προβλήματα από τη χρήση του και από έρευνες που έχω διαβάσει είμαι ασφαλής!

 20. Αμαλία123 says:

  Πολύ καλό άρθρο, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα. Είναι μεγάλη υποκρισία αυτό που γίνεται, όμως το χρήμα ελέγχει τα πάντα. Η fda ήθελε να απαγορεύσει τη χρήση του ηλεκτρονικου τσιγαρου γιατί χάνει πολλά χρήματα από τα τσιγάρα καπνού. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι προσπαθούν να μας κατευθύνουν σαν πιόνια..και να πιστέψουμε αυτά που λένε…μα καλά για πόσο χαζούς μας περνάνε; Μπορεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι πιο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο; Φυσικά και όχι! Θα ήταν πολύ καλύτερα αν όλοι καπνίζαμε το ηλεκτρονικο τσιγαρο αντί για το κανονικό.

 21. linpore says:

  Το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο λόγω των συστατικών του καπνού, επίσης κατά την καύση του καπνού δημιουργούνται χιλιάδες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες. Οπότε το ηλεκτρονικό τσιγάρο μας κρατάει μακρυά από τα δύο κυριότερα προβλήματα του τσιγάρου, η νικοτίνη μπορεί να είναι εθιστική όμως εκτός του ότι υπάρχουν ηλεκτρονικα τσιγαρα χωρίς νικοτίνη, ο καπνιστής είναι ήδη εθισμένος στην νικοτίνη, άρα το ηλεκτρονικο τσιγαρο προσφέρεται ως μία καλύτερη εναλλακτική!

 22. pinelopi_ap says:

  Διάβασα όλα τα παραπάνω σχόλια και συμφωνώ με όλους σας, είναι ένα πολύ καλό άρθρο και το σημείο που στάθηκα περισσότερο και θα έπρεπε να σκεφτούν καλύτερα όσοι θέλουν να απαγορεύσουν το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι “Αυτό σημαίνει πως η καταλληλότητα του θα πρέπει πάντα να κρίνετε με γνώμονα ένα και μοναδικό κριτήριο: είναι το ηλεκτρονικο τσιγαρο λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο; ” φυσικά και είναι!! στο ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν υπάρχουν οι καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στο κοινό τσιγάρο καπνού. Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το ηλεκτρονικο τσιγαρο μπορείτε να δείτε στο http://money.cnn.com/2007/08/09/magazines/business2/electronic_cigarette.biz2/index.html

Leave a Reply